Kentekenplicht Heftrucks

Maasdijk
27 januari 2021

Wellicht heeft u vanuit de media meegekregen dat de wegenverkeerswet onlangs is gewijzigd en er is een mogelijkheid dat deze wijziging ook voor u van toepassing is.
Vanaf 1-1-2021 moeten nieuwe en al in gebruik zijnde tractoren en Mobile Machines die breder zijn dan 1,30 meter EN die gebruik maken van de openbare weg geregistreerd worden bij de RDW en mogelijk voorzien worden van een kentekenplaat.

Heftrucks vallen onder de voertuigcategorie Mobile Machines.

Er bestaat nogal verwarring over de definitie van de openbare weg. Voor de wet vallen bospaden, parken, parkeerterreinen en erven ook onder de openbare weg, een bord "Eigen Terrein" doet hier niets aan af. Beoordeel of dit voor uw situatie van toepassing is.
Machines die gebruik maken van de openbare weg moeten voorzien zijn van volledige wegverlichting incl. spiegels. ( ook als ze smaller zijn dan 1,30 meter )

Kortom, als u de onderstaande 2 vragen met Ja beantwoord moet uw heftruck worden geregistreerd.

  1. Is uw heftruck breder dan 1,30 meter? Ja/Nee
  2. Maakt u met deze heftruck gebruik van de openbare weg? Ja/Nee

Op de website van de RDW wordt e.e.a. nog eens duidelijk uitgelegd en kunt u de machine(s) registeren ( rdw.nl/registreren ).

Het jaar 2021 wordt gebruikt als overgangsjaar waarbij U de heftrucks die onder de kentekenplicht vallen tegen een gereduceerd tarief van € 18,= per machine administratief kan registeren bij de RDW.
Vanaf 1-1-2022 kan een bestaande machine niet meer administratief geregistreerd worden en zal de eigenaar met de machine naar de RDW toe moeten om deze te laten keuren en registeren.
Vanaf 1-1-2025 moeten alle geregisterde voertuigen voorzien zijn van 1 kentekenplaat.
Alle bij de RDW geregisterde machines moeten per machine op kenteken verzekerd worden. Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw verzekeringsagent.
Bestuurders van heftrucks die op de openbare weg komen ( met of zonder kenteken ) dienen in het bezit te zijn van een T rijbewijs. Een ieder die een B rijbewijs heeft gehaald voor 1-7-2015 krijgt automatisch een T op zijn nieuwe rijbewijs.
Voor vragen kunt contact opnemen met onze adviseurs via 0174 257 500